INNE WITAMINY

Liczba wyliczonych witamin z pewnością nie wyczerpuje wszystkich. Już obecnie znamy szereg różnych substancji, które możemy uznać za witaminy, jak np. nienasycone kwasy tłuszczowe, zaliczane do grupy witamin F, mające duże znaczenie w przemianie materii pośredniej, zwłaszcza w przemianie kwasów tłuszczowych. Objawy awitaminozy F u szczurów polegają na opóźnieniu, a następnie zahamowaniu wzrostu, występowaniu zmian w skórze i włosach, zwyrodnieniu nerek, osłabieniu czynności płciowych oraz zaburzeniach w przemianie tłuszczów i wody. Poza tym znane są jeszcze pewne czynniki wzrostowe występujące w maśle, czynniki zapobiegające sztywnieniu stawów w mleku itd. Być może, że nie wszystkie wymienione substancje należą do witamin, nie ulega jednak wątpliwości, że istnieje jeszcze dużo nie znanych czynników, o charakterze enzymów, nie syntetyzowanych w ustroju ludzkim czy zwierzęcym, mimo to niezbędnych dla ich prawidłowej przemiany materii. Wszystkie te substancje musimy zaliczyć do witamin, a poznanie ich niewątpliwie wyjaśni jeszcze nie-jedną nie znaną dotąd zagadkę patologii ludzkiej.